همایش کلیله و دمنه پذیرای مقالات شما در راستای محورهای همایش به زبان‌های فارسی و انگلیسی و در چارچوب شیوه‌نامۀ مقالات همایش است.

۲۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۰۹:۲۰ کد : ۲۸۳۳۰ همایش و نشست ها
تعداد بازدید:۴۳
همایش بین المللی کلیله و دمنه با حضور استادان، محققان و اندیشمندان داخلی و خارجی ۲۴ بهمن ماه سال جاری در دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی برگزار می شود.
همایش کلیله و دمنه پذیرای مقالات شما در راستای محورهای همایش به زبان‌های فارسی و انگلیسی و در چارچوب شیوه‌نامۀ مقالات همایش است.

به گزارش معاونت پژوهشی، این رویداد علمی و فرهنگی که با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، سفارت هندوستان در ایران و نهادهای آموزشی و پژوهشی داخلی و بین‌المللی ترتیب یافته است، در راستای رسالت دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبائی برای شناساندن و تبادل نظر درباره آثار فاخر ملی، منطقه‌ای و جهانی، و تقویت همکاری‌های علمی و فرهنگی میان ایران و دیگر کشورها است.

دکتر محمود بشیری، دبیر علمی همایش بین‌المللی کلیله‌و‌دمنه در نشست شورای علمی اولین همایش کلیله و دمنه که با حضور دکتر شجاع احمدوند سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد، از استقبال چشمگیر محققان، پژوهشگران و دانشگاه‌ها داخلی و بین‌المللی از همایش خبر داد و گفت: «این رویداد نه تنها به بررسی ابعاد ادبی و تاریخی این اثر کلاسیک می‌پردازد، بلکه با توجه ویژه به ادبیات کودک و نوجوان و تأثیرات تربیتی و اجتماعی آن، گامی بلند در جهت احیای میراث فکری ایران برداشته است. مشارکت گسترده دانشگاه‌ها و افراد برجسته علمی، وزن علمی این همایش را به‌طور قابل توجهی افزایش داده است. این رویداد فرصتی برای بازخوانی و بازتعریف مفاهیم عمیق کلیله‌و‌دمنه و معرفی آن به جهانیان است.»

وی با بیان اینکه تاکنون حدود ۱۱۵ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده اظهار کرد: «مقاله‌ها از کشورهای مختلفی از جمله کشورهای انگلیسی‌زبان، شبه قاره هند، کشورهای عربی و ترکیه به دبیرخانه رسیده است. همچنین، از داخل ایران نیز بسیاری از دانشگاه‌ها و اعضای هیئت علمی رشته‌های مختلف از جمله زبان و ادبیات فارسی، علوم سیاسی و روانشناسی مشارکت فعالانه‌ای در تدوین و ارسال مقاله به دبیرخانه همایش داشته‌اند.» 

دبیر علمی همایش بین‌المللی کلیله‌و‌دمنه یکی از نکات برجسته همایش را که در آثار ارسالی به دبیرخانه نیز بازتاب یافته، توجه به ادبیات کودک و نوجوان دانست و گفت: «یکی از نکات مهمی که در مقالات مشاهده کردم، توجه به ادبیات کودک و نوجوان است. دکتر بشیری افزود: «حدود ۱۰ کتاب نیز به همایش ارسال شده است که داوری می‌شوند و جوایزی به آنها تعلق خواهد گرفت.»

احیای متون کلاسیک، زمینه‌ساز هویت‌بخشی به اندیشه ایرانی است

دکتر غلامرضا زکیانی، سرپرست دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه‌طباطبائی، با تأکید بر اهمیت احیای متون کلاسیک ایرانی، گفت: «کلیله‌و‌دمنه تنها یک کتاب ادبی نیست، بلکه گنجینه‌ای از حکمت، اخلاق و اندیشه سیاسی است که می‌تواند به هویت‌بخشی به اندیشه ایرانی کمک کند.»

دکتر زکیانی با اشاره به جایگاه ویژه کلیله‌و‌دمنه در ادبیات و فرهنگ ایران، افزود: «این اثر کهن، با روایت‌های نمادین و داستان‌های پندآموز خود، نه تنها در ادبیات فارسی، بلکه در ادبیات جهانی نیز تأثیرگذار بوده است. امروزه بازخوانی این متون می‌تواند به ما در فهم بهتر مفاهیم اخلاقی، اجتماعی و سیاسی کمک کند.»

وی با اشاره به نقش دانشگاه‌ها در احیای متون کلاسیک، گفت: «دانشگاه علامه‌طباطبائی به عنوان یکی از مراکز علمی پیشرو در حوزه علوم انسانی، همواره تلاش کرده است تا با برگزاری همایش‌هایی مانند این رویداد، گامی بلند در جهت معرفی و بررسی آثار کلاسیک ایرانی بردارد. این همایش فرصتی برای گفت‌وگو میان اندیشمندان داخلی و خارجی و تبادل نظر درباره ظرفیت‌های نهفته در این متون است.»

 عضو هیات علمی گروه آموزشی فلسفه دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه‌طباطبائی همچنین به ضرورت توجه به ادبیات تطبیقی اشاره کرد و گفت: «کلیله‌و‌دمنه نه تنها در ادبیات فارسی، بلکه در ادبیات سایر کشورها نیز نفوذ شایسته داشته است و بررسی تطبیقی این اثر با متون مشابه در دیگر فرهنگ‌ها می‌تواند به درک بهتر اشتراکات و تفاوت‌های فرهنگی بینجامد.»

وی با تأکید بر تداوم چنین رویدادهایی، گفت: «برگزاری همایش‌های بین‌المللی مانند این رویداد، نه تنها به احیای متون کلاسیک کمک می‌کند، بلکه می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری گفتمان‌های جدید در حوزه اندیشه و ادبیات باشد. امیدواریم این حرکت‌ها با حمایت نهادهای علمی و فرهنگی تداوم یابد.»

گفتنی است همایش بین‌المللی کلیله‌و‌دمنه در ده محور ازجمله «روابط ایران و هند در بستر کلیله‌و‌دمنه»، «بنیان‌های تربیت جامعه و خانواده در کلیله‌و‌دمنه»، «زمینه های فکری و تاریخی تألیف و تدوین کلیله‌و‌دمنه»، «تأثیر کلیله‌و‌دمنه بر ادبیات سایر ملل»، «سیاست اندیشی در کلیله‌و‌دمنه»، «نسخه پژوهی، ترجمه و شرح کلیله‌و‌دمنه»، «حکمت عمل و نظری در کلیله‌و‌دمنه»، «داستان و قصه پردازی در «کلیله‌و‌دمنه»، سبک شناس و متن پژوهی ادبی و زبان کلیله‌و‌دمنه»، «کارکرد کلیله‌و‌دمنه در دنیای معاصر» ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در محل دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی دانشگاه علامه‌طباطبائی برگزار می‌شود.


 

کلیدواژه‌ها: کلیله و دمنه همکاری علمی فرهنگی


نظر شما :